Oryginalny przepis TU
Przepis wegetariański, bez cukru, odpowiedni dla dzieci
Świetny pomysł na niedzielny, leniwy brunch. Kremowy, lekko słodki sos z ricotty, kwaskowate owoce i świeża drożdżowa bułeczka to absolutnie idealne połączenie.
Na ciasto:
(zużyjesz połowę ciasta z podanej ilości składników, drugą połowę możesz zamrozić)
4 rozbełtane jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej
1 kostka masła, rozpuszczona
3/4 kubka dobrze ciepłej wody
1/4 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suchych drożdży
4 kubki mąki (trochę więcej do podsypania)
Na farsz z ricotty:
3 jajka
1 opakowanie ricotty (ok. 250g, można zamienić na śmietankowy Almette lub inny tego typu puszysty serek)
1/4 kubka miodu lub syropu klonowego
1-2 kubki mieszanych owoców: malin, borówek, jagód itp.
Przygotuj ciasto.
W dużej misce wymieszaj jajka, masło, wodę, miód, sól i drożdże. Dodaj mąkę i wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Przykryj szczelnie folią spożywczą (przezroczystą) i odstaw na 2h w temperaturze pokojowej, żeby ciasto wyrosło.
Podziel wyrośnięte ciasto na pół. Jedną połowę włóż do lodówki (jeśli zamierzasz jej użyć kolejnego dnia) lub do zamrażarki.
Posyp ręce i blat roboczy mąką i podziel pozostałą część ciasta na niewielkie kawałki, takie ,,na raz". ;)
Teraz przygotuj farsz.
Ja to robię od razu w naczyniu żaroodpornym, w którym będę piekła, żeby niepotrzebnie nie brudzić naczyń. ;)
Najpierw jeszcze nastaw piekarnik na 180°C.
Do naczynia żaroodpornego włóż ricottę, jajka i miód. Dobrze wymieszaj na jednolita masę. Dodaj kawałki ciasta i owoce, delikatnie wymieszaj całość (ja to robię palcami).
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30min, aż wierzch będzie brązowo-złoty, a wnętrze mięciutkie, puszyste i dobrze upieczone (owoce będą wtedy prawdopodobnie przyjemnie bulgotać).
Po lekkim ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj najlepiej ze szklanką ciepłego mleka lub pysznego kakao.
Smacznego! :)
3 komentarze :
Wygląda apetycznie! ;-)
Zapraszam na mojego bloga! ;-)
Pyszna jest! Robię dziś znów, dziękuję za ten przepis i wszystkie inne :) dodawaj więcej, uwielbiam tego bloga!
O rany! Dzięki! Nie spodziewałam się tego. ;* Bardzo żałuję, że czas nie pozwala na większą aktywność.
Prześlij komentarz