Inspiracja TU
Przepis wegetariański z opcją bezglutenową
Odpowiednie dla dzieci
Bez cukru
Inne truskawkowe przepisy z tego bloga TU
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki (można użyć pszennej, pszennej pełnoziarnistej lub bezglutenowej, np. jaglanej, z tym że jaglanej trzeba użyć trochę więcej i pilnować konsystencji, ponadto przy smażeniu trzeba trochę uważać, bo naleśniki jaglane są bardzo delikatne)
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki oleju lub stopionego masła
1 łyżka cukru trzcinowego lub innego słodziwa (ja nie dodaję)
Zmiksować wszystkie składniki i smażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie:
150-200g twarogu lub serka twarogowego o prostym składzie, np. Bieluch
1 banan
Wrzucić twaróg i banana do blendera, zmiksować na gładką masę.
Polewa czekoladowa:
100-150g gorzkiej czekolady o dobrym składzie (u mnie 85% kakao)
50ml słodkiej śmietanki (12 lub 30%)
Czekoladę pokruszyć na kawałki, wlać śmietankę, podgrzać i wymieszać na gładko.
Do podania:
owoce sezonowe
Podanie:
Naleśniki smarować serkiem, zwijać w ruloniki, ozdobić owocami, polać polewą czekoladową.
Smacznego! :)
1 komentarz :
Naleśniki w owocami uwielbiamy pod każdą postacią i o każdej porze. :-) A jak są dodatkowo czekoladowe, to ślinka sama cieknie. :-)
Prześlij komentarz