Inspiracja TU
Przepis wegański / wegetariański / bezglutenowy
Odpowiednie dla dzieci
Odpowiednie dla dzieci
Składniki na 2-3 dni albo na 2 osoby:
2 kubki mleka migdałowego (ryżowego, krowiego - pełna dowolność)
1 kubek płatków owsianych (nie błyskawicznych, w razie potrzeby bezglutenowych)
2,5 łyżki nasion chia
1 duży dojrzały banan lub 2 małe
Opcjonalne składniki (stosowane wszystkie razem lub każdy z osobna):
garść posiekanych migdałów (ja zawsze dodaję, bo lubię jak coś chrupie)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka dowolnego słodu (syrop klonowy, z agawy, daktylowy, miód)
Opcjonalne dodatki:świeże owoce (na zdjęciu pokrojona nektarynka)
granola
dżem chia lub zwykły
suszone owoce
posiekane orzechy
płatki migdałowe
etc.
W pojemniku z pokrywką rozgnieć widelcem banana, wlej mleko i dobrze wymieszaj. Wsyp płatki, nasiona i ewentualnie dodatkowe składniki np. cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Rano wyjmij potrzebną ilość i zjedz od razu z dodatkami lub przełóż do słoika i zabierz ze sobą do pracy / szkoły / gdzie potrzebujesz. :)
Jeśli nie chcemy podawać dzieciom zimnego śniadania, owsiankę można rano spokojnie podgrzać. :)
5 komentarzy :
Takie nocne owsianki, ktore "przeszly" dodatkami smakuja rewelacyjnie!
Wygląda mega! Uwielbiam takie śniadanka :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
to nasz wakacyjny hit - takie nocne śniadanie :)
Popełniam od czasu do czasu...
Żadna robota i pyszne śniadanie gotowe w mgieniu oka!
:)
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Extra
Prześlij komentarz