czwartek, 6 sierpnia 2015

Magiczny dżem chia / Magical chia jam

Moje najnowsze odkrycie idealnie wstrzeliło się w sezon owocowy. :) Nie do końca przepadam za dżemami i marmoladami, chyba głównie dlatego, że zawsze z tyłu głowy mam gigantyczną ilość cukru używaną do wyrobu tych przetworów. Dlatego ten doskonały, zdrowy dżem mogę polecić każdemu, kto unika cukru, dba o zdrowie, a jednocześnie lubi czasem zjeść coś słodkiego. Dodatkowo przepis naprawdę nie może być prostszy, z tego też powodu zrobiłam od razu 2 dżemy zamiast jednego. ;) Dlaczego magiczny? Bo nasionka chia są magiczne! Poza wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi powodują gęstnienie dżemu w mgnieniu oka, dzięki czemu proces przygotowania go jest tak łatwy i szybki. Warto spróbować!


Oryginalny przepis TU, TU i w książce The Oh She Glows Cookbook
Przepis wegański / wegetariański / bezglutenowy

Składniki na 1 słoik dżemu:
1 litrowy słoik owoców (maliny, jagody, borówki, jeżyny*, truskawki*, porzeczki, agrest lub mieszanka powyższych**)
2 łyżki ulubionego słodu (ja użyłam syropu klonowego, ale może być miód, syrop z agawy itp.)
2,5 łyżki nasion chia
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Owoce włóż do rondelka, wymieszaj ze słodem, doprowadź do zagotowania, zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 min aż puszczą sok. Wmieszaj nasiona chia i gotuj 15 min do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny lub ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Wystudź i włóż do słoika lub innego zamykanego pojemnika. Dżemu NIE PASTERYZUJ, ten dżem może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 2 tygodni (co jest fajne, bo się nie zdąży znudzić ;)) Podawaj na chlebie, toście, z nocną owsianką, jako dodatek do tradycyjnej owsianki lub granoli, albo wyjadaj po prostu łyżką ze słoika. Tak jak ja. :)

Kilka uwag:
* Jeśli używasz jeżyn lub truskawek, proponuję wrzucić je na chwilkę do malaksera, ponieważ są to trochę twardsze owoce i więcej czasu zajmie im wstępna obróbka i puszczenie wody. Nie chodzi o zmiksowanie owoców na mus, a jedynie "rozbicie" owoców na mniejsze kawałki.
** W przypadku mieszanki słodkich i kwaśnych owoców należy indywidualnie dobierać ilość słodu i również można wrzucić je na chwilkę do malaksera, bo różne owoce będą miały różny czas gotowania.







Uczta pod gołym niebem Z dziećmi i dla dzieci Letnie owoce

4 komentarze :

gin pisze...

Ciekawy pomysł, spróbuję :)

anna oborska pisze...

O to coś dla mnie i na miarę moich umiejętności

anna oborska pisze...

O to coś dla mnie i na miarę moich umiejętności

kasia pisze...

Dawno, oj dawno nie robilam domowych dzemow...
A widze, ze warto, bo Twoje wygladaja prze-smacznie!
:)

Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl