czwartek, 1 września 2016

Sernik na zimno z białą czekoladą i owocami {Przepis podstawowy} / No bake white chocolate cheesecake

Oto sernik, od którego wszystko się zaczęło. :) Nigdy wcześniej nie robiłam sernika na zimno. Zawsze wydawało mi się, że taki sernik ma wstrętną, galaretowatą konsystencję i ogólnie totalnie nie jest w moim guście. Tegoroczne upały skutecznie powstrzymywały mnie jednak od używania piekarnika. ;) Tym sposobem odważnie wzięłam byka za rogi i stworzyłam swój pierwszy sernik na zimno, który był bazą do tworzenia i modyfikowania kolejnych. Poniższy przepis również można dowolnie modyfikować, używać do dekoracji dowolnych owoców, a do przygotowania spodu dowolnych ciastek (np. czekoladowych). Przepis jest wypadkową wielu przepisów, które przeczytałam, dlatego nie podaję źródła. Sernik ma fajną, piankową i lekką konsystencję. Wrzesień ma być podobno upalny, więc przepis jeszcze się przyda. :)


Przepis wegetariański z opcją bezglutenową

Składniki na standardową tortownicę (z tej ilości wychodzi wysoki sernik do samej krawędzi tortownicy):

Na spód:
2 opakowania herbatników (np. petit beurre lub ciastek digestive, albo wybranych herbatników bezglutenowych, łącznie ok. 200-250g)
2 czubate łyżki masła, roztopić w kąpieli wodnej

Na masę sernikową:
1 kg twarogu z wiaderka (używam President, Piątnica albo Jana)
5 tabliczek białej czekolady (sernik wychodzi bardzo słodki, można zmniejszyć ilość czekolady do 3-4 tabliczek), rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 op 500ml śmietany 30 lub 36%, schłodzonej w lodówce, najlepiej przez całą noc
3 łyżki żelatyny w proszku

Do dekoracji:
ulubione owoce, polewa lub galaretka


Przygotuj spód.
Herbatniki pokrusz ręcznie lub za pomocą malaksera. Dodaj stopione masło i wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Jeśli jest zbyt sucha - dołóż trochę płynnego masła i ponownie wymieszaj. 
Tortownicę wyłóż papierem (tylko spód lub całość. Jeśli wolisz wyłożyć tylko spód - TU napisałam jak można to zrobić. :)). Herbatnikami z masłem wylep dno tortownicy. Dobrze przyciśnij. Wstaw do lodówki.

Przygotuj masę.
Żelatynę zalej zimną wodą (odrobinę ponad jej poziom), odstaw do napęcznienia.
Twaróg przełóż do dużej miski i miksuj powolutku dodając roztopioną czekoladę (może być lekko ciepła, ale nie za bardzo, bo zrobią się grudki).
W drugiej misce ubij śmietanę na sztywno i wstaw do lodówki.
Żelatynę postaw na małym ogniu lub włóż do kąpieli wodnej i rozpuść cały czas mieszając. Nie dopuść do zagotowania! Zdejmij z ognia. Do naczynia z żelatyną włóż łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszaj. Włóż kolejną i jeszcze jedną, za każdym razem mieszając. Tak zahartowaną żelatynę wlewaj powoli do masy serowej, cały czas miksując.
Wyjmij ubitą śmietanę z lodówki, dodaj do sera i delikatnie, ale dokładnie, wymieszaj.
Wyjmij tortownicę ze spodem z lodówki, przelej do niej masę serową i przykryj (np. folią spożywczą). Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Gdy sernik stężeje, udekoruj go ulubionymi owocami lub polej polewą. Można również pokryć go galaretką.
Smacznego!
 




Brak komentarzy :