piątek, 26 sierpnia 2016

Sernik mango bez pieczenia / No bake Mango Cheesecake

Sernik. Mango. Sernik. Mango. Sernik. Mango. Myślę, że nie muszę nic więcej pisać. ;) Zapraszam po przepis. Bardzo warto. :)




Oryginalny przepis TU
Przepis wegetariański / bezglutenowy

Składniki na standardową tortownicę:

SPÓD:
1,5 kubka pokruszonych herbatników (mogą być pełnoziarniste, maślane, bezglutenowe - dowolne)
2 łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego masła

SERNIK:
1 małe opakowanie śmietany 30 lub 36%, dobrze schłodzonej w lodówce (najlepiej przez noc)
2 tabliczki białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
300g białego sera np z wiaderka lub serka typu philadelphia (ja użyłam sera twarogowego President o nazwie Twaróg Delikatny Naturalny, który ma pojemność 350g)
1,5 kubka pulpy z mango, gotowej lub samodzielnie przygotowanej ze zmiksowanych, dojrzałych owoców mango (jeśli lubisz bardzo słodki sernik, do miksowania można dodać cukru)*
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka żelatyny (aby sernik był bardziej zwarty można dodać więcej. Ta ilość powoduje, że sernik jest bardzo miękki)
1 - 1,5 kubka dojrzałego mango pokrojonego w kostkę*
3 łyżki pulpy z mango (odłóż z przygotowanej całości zanim zużyjesz ją do sernika)

*jeśli nie używasz gotowej pulpy z mango, tylko chcesz ją przygotować sam, to do wykonania tego sernika potrzebujesz 4-5 dojrzałych owoców mango

Wykonanie:

Przygotuj spód.
Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia w następujący sposób: połóż na stole dno od tortownicy, na nim ułóż papier do pieczenia tak, aby całkowicie je przykrywał i zapnij obręcz tak, aby reszta papieru pozostała poza tortownicą (zdjęcie poniżej). Obetnij niepotrzebny papier nożyczkami. Wylep dno tortownicy herbatnikami z masłem i wstaw całość do lodówki.

Przygotuj masę. Naszykuj sobie dwie spore miski.
W jednej z nich zmiksuj: twaróg, roztopioną białą czekoladę (może być lekko ciepła), pulpę z mango i sok z cytryny.
Żelatynę wsyp do kubeczka i zalej zimną wodą tak, by ją przykryła. Gdy napęcznieje wstaw do kąpieli wodnej lub postaw na gazie i rozpuść mieszając (nie gotuj!). Do kubeczka z żelatyną wlej powoli kilka łyżek masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. Całość wlej do miski z twarogiem i zmiksuj dokładnie.
W drugiej misce ubij zimną śmietanę na sztywno. Dodaj ją do masy twarogowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Do masy włóż mango pokrojone w niewielką kostkę i ponownie wymieszaj.
Całą zawartość miski przełóż do tortownicę z zastygniętym spodem. Wygładź.
Na wierzchu wylej kilka kropli pozostawionej wcześniej pulpy z mango (im bardziej nieregularnie, tym lepiej) i wykałaczką zrób wzorki.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)





1 komentarz :

kasia pisze...

Idealne smaki: sernik + mango!
Wspanialy deser na upaly...