poniedziałek, 30 maja 2016

Tost francuski z truskawkami i masłem orzechowym / Strawberry and peanut butter french toast




Przepis własny 

Przepis wegetariański / bez cukru 
Odpowiednie dla dzieci


Składniki na dwie porcje:
4 kromki chleba, najlepiej czerstwego
1 jajko
4-5 łyżek mleka
szczypta soli
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
masło orzechowe, najlepiej takie 100% orzeszków, bez oleju palmowego, cukru i soli w składzie
kilka truskawek
syrop klonowy lub płynny miód (po 1 r.ż.) do podania

W dość płytkiej miseczce lub głębokim talerzu rozbełtaj jajko, dodaj mleko i szczyptę soli, wymieszaj dobrze widelcem lub rózgą.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej.
Kromki chleba maczaj z obu stron w jajku z mlekiem i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoto.
Wszystkie cztery kromki posmaruj masłem orzechowym. Na dwóch z nich ułóż truskawki pokrojone w plasterki. Przykryj pozostałymi kromkami.
Ułóż na talerzu i polej syropem klonowym lub miodem.
Podawaj ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

Smacznego!




Truskawkowe szaleństwo 2016

Brak komentarzy :