środa, 8 lipca 2015

Szybka tarta z botwinką / Quick swiss chard tart

Sezon na warzywa i owoce nadal trwa, ryneczki i bazarki kuszą feerią barw i kształtów. Z młodych warzyw uwielbiam... wszystko. Ale świeża botwinka to coś, na co czekam cały rok. Zupa z botwinki, którą robi moja mama, jest królową wszystkich zup. Ale ja znalazłam ostatnio w gazecie pt. "Dobre rady" przepis na bardzo szybką i łatwą tartę z botwinką i po prostu musiałam jej spróbować. Troszkę zmodyfikowałam przepis i... oto jest. :) Zachęcam do spróbowania. :)


Przepis wegetariański

Składniki:
CIASTO*:
250g mąki
100g zimnego masła
2 żółtka 
1 łyżka śmietany
sól

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż na 20 minut do lodówki.

NADZIENIE:
2 pęczki młodej botwinki bez buraczków, pokrojonej dość drobno
200g jogurtu naturalnego
200g sera ricotta
1 jajko
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 pęczka koperku, posiekanego
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Pokrojoną botwinkę wrzuć do wrzątku i gotuj 3 minuty. Dobrze odcedź i odciśnij. Ser i jogurt włóż do miski, dodaj czosnek, jajko, koperek i botwinkę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką do smaku.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Dobrze nakłuj widelcem. Piecz 15min w 200°C aż ciasto ładnie się zezłoci, ale nie upiecze do końca.
Na ciasto nałóż gotowe nadzienie. Tartę włóż z powrotem do piekarnika i piecz około 25min w 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno.

*Podpowiedź: ciasto można zrobić z podwójnej lub potrójnej porcji składników, podzielić, zawinąć w folię i zamrozić. Przed użyciem rozmrozić i rozwałkować. W ten sposób podczas przygotowywania kolejnej tarty można zaoszczędzić sporo czasu. :)

Przed upieczeniem



Po upieczeniu




Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy :