piątek, 29 sierpnia 2014

Pasta do chleba z kaszy jaglanej / Millet Pâté

Kasza z chlebem?! Ano tak! I jest to całkiem udane połączenie! :) Kasza jaglana jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, głównie dlatego, że nie uczula. Nie zawiera glutenu oraz, jako jedyna z kasz, jest zasadotwórcza! Więcej informacji TU. Pasta jest przepyszna, a jeśli nie rozetrzemy jej za mocno łyżką, może być traktowana jako lekka sałatka.


Przepis oryginalny TU
Przepis wegetariański / wegański / bezglutenowy

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
350 g pieczarek (czasem zwiększam odrobinę ilość kaszy i wtedy daję całe 500 g opakowanie)
1 średnia marchewka (jeśli daję więcej pieczarek i kaszy, to marchewkę też dużą)
4 małe kiszone ogórki lub więcej
sól, pieprz
łyżka oleju oraz dodatkowa ilość do polania gotowej pasty
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki lub więcej
można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła i przyprawy


Kaszę przelać wrzątkiem na sitku, wypłukać, przełożyć do garnka. Dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i marchewkę, wymieszać. Zalać szklanką wody (pieczarki puszczą również swój sok i wtedy płynu zrobi się więcej), zagotować, dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju, zmniejszyć płomień na mały, położyć uchyloną pokrywkę i gotować do wygotowania płynu - ok 15 min. Zawartość garnka warto przestudzić przed doprawianiem.
Rozetrzeć pastę tylną stroną drewnianej łyżki, dodać ogórki pokrojone w drobniutką kostkę, natkę, przyprawić pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, dodatkową porcją soli.
Przełożyć do słoika lub pojemnika, polać wierzch niewielką ilością oleju i przechowywać w lodówce przez kilka dni w zakręconym słoiku lub pojemniku z pokrywką. Smacznego! :)




Druga kanapka z pastą z ciecierzycy, również wegańską i bezglutenową - przepis TU
Wymagająca dieta na wakacjach
Karola