czwartek, 28 sierpnia 2014

Koktajl krewetkowy / Schrimp Cocktail

Szybka, łatwa i przepyszna przekąska. Krewetki - doskonałe źródło białka. Do tego świeże warzywa i pyszny sos. Nie ma co się rozpisywać - warto spróbować.


Przepis własny
Przepis bezglutenowy
Odpowiednie dla dzieci

Składniki na 2 osoby:
1 op 250 g krewetek koktajlowych (najlepiej nie mrożonych, bo zawierają praktycznie samą wodę)
sałata lodowa porwana na małe kawałki
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki (zamiast rzodkiewek można użyć świeżego ogórka ze skórką, dokładnie wyszorowanego i pokrojonego w półplasterki
kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na 1/2 lub 1/4
plaster cytryny
koperek, szczypiorek lub pietruszka do dekoracji (opcjonalnie)

Na sos:
2 łyżki majonezu (w dietetycznej wersji można użyć jogurtu naturalnego, ale na pewno zmieni on trochę smak i konsystencję sosu)
2 łyżki ketchupu (ja daję łagodny)
2 łyżki sosu Worcestershire (można go pominąć, ale przyznam, że bez niego sos traci na smaku)
1 łyżeczka chrzanu
*jeżeli ktoś lubi pikantne smaki, może dodać do sosu kilka kropli tabasco lub szczyptę pieprzu cayenne

Przygotować sos - wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać. Krewetki odsączyć z zalewy lub ewentualnie rozmrozić i włożyć do miseczki z sosem. Odstawić na jakiś czas do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".
W kieliszku lub miseczce ułożyć warzywa. Na wierzch nałożyć krewetki z sosem. Można posypać pietruszką lub szczypiorkiem, a najlepiej posiekanym koperkiem.
Skropić cytryną, jeść od razu.
*Do koktajlu pasuje również jajko na twardo. Wtedy danie zyskuje na sytości.
W wersji dla dzieci można zamienić majonez na jogurt i trochę zmniejszyć ilość chrzanu. Krewetki jak najbardziej można dzieciom podawać, pamiętając jednak, że owoce morza mogą być silnymi alergenami.



Karola

Sałatka zamiast kanapki! Lato w pełni!

Brak komentarzy :