czwartek, 3 lipca 2014

Tarta z truskawkami i lekkim kremem cytrynowym / Strawberry Tart with Light Lemon Filling

Ostatnio ciągle na słodko... Miało być dzisiaj na wytrawnie, ale z tym przepisem muszę się pospieszyć, bo został specjalnie zamówiony. :) Przepis oryginalny pochodzi z magazynu Food&Friends. Piękne zdjęcia i ciekawe przepisy. To, co lubię najbardziej (ogólnie chyba powinnam zacząć leczyć moje kompulsywne kupowanie gazet o jedzeniu heh). Tartę zrobiłam wspólnie z Ciocią, która również uwielbia kulinarne eksperymenty. :) Rodzinka uznała, że jest super. To najlepszy komplement. Co prawda tak się wczułam w dekorowanie, że zajęło ono więcej czasu, niż samo robienie tarty, ale można ją przecież udekorować w dowolny sposób. Polecam przepis, póki jeszcze są truskawki! :)


Przepis oryginalny - magazyn Food&Friends nr. 3/2014 odrobinę zmodyfikowany.

Składniki:

Spód:
90 g cukru pudru
270 g mąki pszennej
180 g masła o temperaturze pokojowej
1 żółtko

Krem cytrynowy:
250 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
5 łyżek cukru - 2 do mleka i 3 do żółtek (jak ktoś lubi bardziej słodko, można dać po 3 łyżki)
3 żółtka
2 łyżki mąki kukurydzianej
50 g masła o temperaturze pokojowej (ok. 2 duże łyżki)
skórka starta z 1 cytryny (ja dałam z połowy)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Do podania:
truskawki

Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, po czym odłożyć je na 30 min, aby odpoczęło. Nagrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować masłem dużą formę do tarty (najlepiej z odpinanym brzegiem). Przygotowane ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i wstawić do zamrażalnika na 10 min. Jeżeli pozostanie trochę niewykorzystanego ciasta, można je przechowywać w lodówce ok. 5 dni albo w zamrażalniku, zawinięte w folię spożywczą, do kolejnego pieczenia. Wyjąć formę z zamrażalnika i zrobić widelcem otwory w cieście - jak na fotografii poniżej (zawsze myślałam, że wystarczy kilka dziurek, ale Ciocia wyprowadziła mnie z błędu hehe). 


Można również wyłożyć na wierzch papier do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem albo specjalnymi kulkami, jeśli ktoś posiada. Piec ok. 13-15 min. Odstawić do ostygnięcia.

Ubić żółtka z 3 łyżkami cukru i mąką kukurydzianą na puszystą masę. Mleko zagotować z ekstraktem waniliowym, 2 łyżkami cukru i skórką z cytryny. Ubite żółtka przelać do mleka i gotować na wolnym ogniu, przez cały czas ubijając trzepaczką, aż krem zgęstnieje (trwa to ok. pół minuty). Odstawić masę aby nieco ostygła. Następnie dodać masło i sok z połowy cytryny i ponownie dobrze wymieszać. Jeśli w kremie zrobią się grudki, można go przelać przez sitko. 
*Krem można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2 dni.


Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć chłodny krem i rozsmarować tak, aby na całej powierzchni był równo rozprowadzony. Włożyć na 15 min do lodówki, aby troszkę stężał. Udekorować truskawkami. Można ponownie włożyć do lodówki aby tarta dobrze się schłodziła. Podawać na zimno.
Smacznego! :)






Karola
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

1 komentarz :

ladylaura pisze...

Pięknie się prezentuje.