niedziela, 15 czerwca 2014

Panna cotta z musem truskawkowym / Panna Cotta with Strawberry Mousse

Nawet taki pogromca cukru jak ja musi czasem podnieść sobie jego poziom we krwi. :) Najlepiej czymś super pysznym, jak np. panna cotta. To mój ukochany włoski deser, delikatny i słodki, ale nie ciężki i mdlący. Po prostu idealny. Korzystałam z kilku przepisów, pierwszą próbę położyłam (dlaczego nikt mi nigdy nie powiedział, że żelatyny nie można wrzucać do gorącego mleka???), a przynajmniej myślałam, że położyłam. W finale okazało się, że mam pełną lodówkę tego deseru, ale na szczęście było sporo chętnych do konsumpcji. :) Przepis jest nie do zepsucia, ponieważ nawet ta "zepsuta" przeze mnie porcja ładnie stężała i była bardzo smaczna. Polecam serdecznie. :) 


Przepis bezglutenowy

Składniki na ok. 4-6 porcji: 
0,5l śmietany 30% lub 36 % dobrej jakości (ja użyłam z kartonika)
100 ml mleka 3,2%
2 łyżeczki żelatyny w proszku
100g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki zimnej wody
Na mus truskawkowy: 
spora garść truskawek
łyżeczka miodu (lub innego ulubionego słodu, można też w ogóle pominąć, jeśli truskawki są wystarczająco słodkie)

Wskazówka: Panna cottę najlepiej jest zrobić dzień wcześniej, ponieważ dobrze jest, aby posiedziała przez całą noc w lodówce.

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić.
W międzyczasie do rondelka wlać śmietanę, esencję waniliową, wsypać cukier i postawić na niewielkim ogniu. Doprowadzić do zagotowania, przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć z ognia.
Mleko wlać do drugiego rondelka i postawić na ogniu. Zdjąć z ognia tuż przed zagotowaniem.
Włożyć do mleka napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.
Mleko z żelatyną wlać do gorącej śmietany i mieszać przez około minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Przelać do salaterek lub foremek i dokładnie ostudzić w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu włożyć do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Aby wyjąć panna cottę z foremki należy ją włożyć na chwilkę do wrzątku, po czym na wierzchu położyć talerzyk i całość odwrócić. Deser powinien wtedy wypaść na talerz.
Można też zostawić go w salaterce.
W obu przypadkach podawać z musem owocowym lub świeżymi owocami.
Aby przygotować mus, należy truskawki z miodem włożyć do rozdrabniacza lub blendera i miksować dobrą chwilę, aż powstanie gładki sos. Powstałym sosem polać deser.
Smacznego! :)




Karola Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

1 komentarz :

Anna pisze...

Wygląda bardzo apetycznie!!