Ze względu na kłopoty zdrowotne musiałam ograniczyć spożywanie pieczywa (jakiegokolwiek, niestety), ale nadal uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, pasztety i inne smarowidła do chleba, zwłaszcza pochodzenia roślinnego. Czasem wykorzystuję je jako dipy do pokrojonych w słupki warzyw. Tak robię z hummusem i innymi pastami z ciecierzycy, np. tą poniżej.
Przepis autorski
Przepis wegetariański / wegański / bezglutenowy
Odpowiednie dla dzieci
Odpowiednie dla dzieci
1 puszka ciecierzycy
1 średnia marchewka
1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi czosnek może dać więcej)
1 mała czerwona cebulka
sól i pieprz
wędzona papryka łagodna lub ostra (opcjonalnie)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego z dużą zawartością pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
Ciecierzycę odsączyłam na sitku, marchewkę obrałam i pokroiłam w niewielkie kawałki, a następnie wszystko razem wrzuciłam na 5-10 min do wrzątku i obgotowałam. W międzyczasie cebulkę i czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na oliwie aż się zezłociły. Po odsączeniu warzyw wszystko razem wrzuciłam do blendera (cebulkę i czosnek razem z oliwą, na której się smażyły), doprawiłam, dodałam przecier i wszystko dokładnie zmiksowałam. Posypałam po wierzchu wędzoną papryką (u mnie łagodna, można wmieszać trochę do środka) i już! :)
W wersji dla dzieci można pominąć sól.
Voila!
Pat Martino
"Passata on Guitar"
Karola
1 komentarz :
Dzieki, zaraz zrobie :)
Prześlij komentarz