Guacamole próbowałam zrobić jakiś milion razy. I milion razy lądowało w koszu, bo nie było zadowalające. ;) Dopiero dzięki przepisowi z Lidla udało mi się je pokonać. :)
Przepis inspirowany przepisem z Lidla
Przepis wegetariański / wegański / bezglutenowy
Odpowiednie dla dzieci
Przepis wegetariański / wegański / bezglutenowy
Odpowiednie dla dzieci
Nam wystarcza na 2 osoby:
2 dojrzałe awokado
sok z 1 limonki
1 średni pomidor
1 średnia czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki marynowanych papryczek Jalapeño (przypuszczam, że świeże chili również się nada, aczkolwiek marynowane papryczki dodadzą fajnego, lekko octowego smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
garść posiekanej świeżej kolendry - opcjonalnie, ale warto :)
garść posiekanej świeżej kolendry - opcjonalnie, ale warto :)
Awokado rozgniotłam widelcem (raczej nie powinno się go miksować na pastę, lepiej jak zostaną grudki), dodałam sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z limonki, kolendrę i oliwę. Pomidor, cebulkę i papryczki pokroiłam w drobniutką kostkę. Wszystko razem wymieszałam i podałam z solonymi nachos.
W wersji dla dzieci możemy pominąć ostre papryczki i zmniejszyć ilość soli (lub zupełnie ją pominąć).
W wersji dla dzieci możemy pominąć ostre papryczki i zmniejszyć ilość soli (lub zupełnie ją pominąć).
Voila!
A oto dlaczego Jalapeño to kluczowy składnik tego dania hehe ;)
(na marginesie - nie znoszę Alejandro LG)
Karola
1 komentarz :
Hej! Właśnie zrobiłam to guacamole i jak dla mnie jest trochę za kwaśne. Następnym razem dam trochę mniej soku z limonki :) ogólnie przepis super i następnych razów będzie wiele ;)
Prześlij komentarz