Kuskus, uważany powszechnie za kaszę, to w rzeczywistości drobniutki makaron z semoliny (otrzymywanej z twardej pszenicy durum). Wersja błyskawiczna jest rzeczywiście "błyskawiczna" - wystarczy ją zalać gorącą wodą, przykryć i poczekać 5 min. Kuskus wchłonie wodę i zwiększy swoją objętość. Bardzo lubię takie szybkie i zdrowe rozwiązania. A zdrowe dlatego, że kuskus zawiera mnóstwo białka (około 13g na 100g produktu), witaminę B1 (doskonała broń w walce ze stresem) i tylko 2g tłuszczu, co sprawia, że jest bardzo lekkostrawna. Ciekawe informacje na temat kuskus TU.
Przepis autorski
Przepis wegetariański
Odpowiednie dla dzieci
Odpowiednie dla dzieci
Na 3-4 porcje:
1 szklanka kuskusu
1 mała papryka
1 mały pomidor
1/2 małego opakowania sera feta
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka groszku
1/2 małego pęczka szczypiorku
Warzywa oczywiście można wymieniać w zależności od upodobań. :)
Kuskus wsypałam do naczynia i zalałam gorącą wodą (1 cm ponad poziom ziaren), przykryłam i odstawiłam na 5 min (ziarna muszą wchłonąć płyn). W tym czasie pokroiłam warzywa i odsączyłam kukurydzę oraz groszek. Połączyłam wszystko razem i dodałam pokruszony ser feta. Posypałam posiekanym szczypiorkiem i wszystko razem wymieszałam. Ja mojej sałatki już nie doprawiam, ponieważ feta jest wystarczająco słona. Zwykle robię większą ilość i trzymam do dwóch dni w lodówce w zamkniętym pojemniku, a potem przekładam porcje do mniejszych opakowań i zabieram ze sobą (robiłam tak np. chodząc do szkoły. Fotka trzaśnięta właśnie takiej porcji w plastikowym pudełku). Sałatka jest dobra na świeżo, ale też następnego dnia, gdy składniki się "przegryzą".
W wersji dla dzieci pomijamy lub zmniejszamy ilość sera feta, a warzywa puszkowe zmieniamy na mrożone (trzeba je wcześniej na chwilę wrzucić do wrzątku).
W wersji dla dzieci pomijamy lub zmniejszamy ilość sera feta, a warzywa puszkowe zmieniamy na mrożone (trzeba je wcześniej na chwilę wrzucić do wrzątku).
Voila!
Michael Jackson "Wanna Be Startin' Somethin'"
Karola
Kuskus
wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka,
niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy
manny. Kasza ta zawiera w 100 g około 13 g białka, 360 kcal, około 72 g
węglowodanów, a co najważniejsze zaledwie 2 g tłuszczu i nie zawiera
cholesterolu. Jest też dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza.
Niestety nie zawiera błonnika oraz ma mało minerałów i witamin. Kasza
kuskus jest lekkostrawna i sycąca, co sprawia, że poleca się ją
dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. - See more at:
http://girlonline.eu/kasza-kuskus-i-jej-wartosci-odzywcze/#sthash.YSOO7s8H.dpuf
Kuskus
wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka,
niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy
manny. Kasza ta zawiera w 100 g około 13 g białka, 360 kcal, około 72 g
węglowodanów, a co najważniejsze zaledwie 2 g tłuszczu i nie zawiera
cholesterolu. Jest też dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza.
Niestety nie zawiera błonnika oraz ma mało minerałów i witamin. Kasza
kuskus jest lekkostrawna i sycąca, co sprawia, że poleca się ją
dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. - See more at:
http://girlonline.eu/kasza-kuskus-i-jej-wartosci-odzywcze/#sthash.YSOO7s8H.dpuf
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz