Z bakłażanem było jak z guacamole - dużo czasu mi zajęło pokonanie go. Wiele razy wydłubywałam bakłażana z gotowego dania i wyrzucałam do śmieci. Aż wreszcie, przypadkiem, trafiłam na przepis doskonały. Wychodzi za każdym razem i jest przepyszny. Z biegiem czasu stał się moim popisowym daniem. :)
Oryginalny przepis TU
Przepis wegetariański / bezglutenowy
Odpowiednie dla nieco starszych dzieci ;)
Na ok. 4 porcje:
2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na plastry o grubości ok.0,5 - 1cm
Farsz:
Farsz:
1 op. sera ricotta
1 op. sera mozzarella
1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
gałka muszkatołowa
Sos:
Sos:
1 op. pomidorków koktajlowych (400-500g)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (ja zwykle daję 2, ale ja bardzo lubię czosnek) :)
sól, pieprz, cukier
Bakłażanowe plastry posmaruj z obu stron oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem i grilluj na kratce w piekarniku nagrzanym do 250°C aż zmiękną i pojawią się na nich brązowe paski.
W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój mozzarellę w drobną kostkę, wymieszaj z ricottą i szczypiorkiem i dopraw gałką muszkatołową (nie za dużo, bo smak gałki lubi zdominować potrawę).
Wyjmij plastry bakłażana z piekarnika na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu.
W tym czasie zrób sos: rozgrzej mocno resztę oliwy na patelni i wrzuć pomidorki poprzekrawane na połówki. Smaż tak długo, aż się rozpadną. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem.
Na plastry bakłażana nakładaj po porcji serowego farszu (jak na zdjęciu poniżej) i zwijaj w ruloniki.
Do naczynia żaroodpornego włóż połowę pomidorków, na wierzchu ułóż bakłażanowe roladki, łączeniem do dołu i przykryj pozostałym sosem. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj, aż ser się stopi, a sos zacznie bulgotać.
Podawaj z chrupiącą gorącą bagietką. Mniam! :)
W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój mozzarellę w drobną kostkę, wymieszaj z ricottą i szczypiorkiem i dopraw gałką muszkatołową (nie za dużo, bo smak gałki lubi zdominować potrawę).
Wyjmij plastry bakłażana z piekarnika na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu.
W tym czasie zrób sos: rozgrzej mocno resztę oliwy na patelni i wrzuć pomidorki poprzekrawane na połówki. Smaż tak długo, aż się rozpadną. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem.
Na plastry bakłażana nakładaj po porcji serowego farszu (jak na zdjęciu poniżej) i zwijaj w ruloniki.
Do naczynia żaroodpornego włóż połowę pomidorków, na wierzchu ułóż bakłażanowe roladki, łączeniem do dołu i przykryj pozostałym sosem. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj, aż ser się stopi, a sos zacznie bulgotać.
Podawaj z chrupiącą gorącą bagietką. Mniam! :)
Voila!
Limp Bizkit "Rollin'"
Karola
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz