poniedziałek, 25 listopada 2013

Bakłażanowe roladki / Aubergine Rolls

Z bakłażanem było jak z guacamole - dużo czasu mi zajęło pokonanie go. Wiele razy wydłubywałam bakłażana z gotowego dania i wyrzucałam do śmieci. Aż wreszcie, przypadkiem, trafiłam na przepis doskonały. Wychodzi za każdym razem i jest przepyszny. Z biegiem czasu stał się moim popisowym daniem. :)


Oryginalny przepis TU
Przepis wegetariański / bezglutenowy
Odpowiednie dla nieco starszych dzieci ;)

Na ok. 4 porcje:
2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na plastry o grubości ok.0,5 - 1cm

Farsz:
1 op. sera ricotta 
1 op. sera mozzarella
1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
gałka muszkatołowa

Sos:
1 op. pomidorków koktajlowych (400-500g)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (ja zwykle daję 2, ale ja bardzo lubię czosnek) :)
sól, pieprz, cukier

Bakłażanowe plastry posmaruj z obu stron oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem i grilluj na kratce w piekarniku nagrzanym do 250°C aż zmiękną i pojawią się na nich brązowe paski. 

W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój mozzarellę w drobną kostkę, wymieszaj z ricottą i szczypiorkiem i dopraw gałką muszkatołową (nie za dużo, bo smak gałki lubi zdominować potrawę).

Wyjmij plastry bakłażana z piekarnika na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu. 

W tym czasie zrób sos: rozgrzej mocno resztę oliwy na patelni i wrzuć pomidorki poprzekrawane na połówki. Smaż tak długo, aż się rozpadną. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem.

Na plastry bakłażana nakładaj po porcji serowego farszu (jak na zdjęciu poniżej) i zwijaj w ruloniki. 

Do naczynia żaroodpornego włóż połowę pomidorków, na wierzchu ułóż bakłażanowe roladki, łączeniem do dołu i przykryj pozostałym sosem. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj, aż ser się stopi, a sos zacznie bulgotać. 

Podawaj z chrupiącą gorącą bagietką. Mniam! :)

Voila!






Limp Bizkit "Rollin'"


Karola

Brak komentarzy :