poniedziałek, 25 listopada 2013

Bakłażanowe roladki / Aubergine Rolls

Z bakłażanem było jak z guacamole - dużo czasu mi zajęło pokonanie go. Wiele razy wydłubywałam bakłażana z gotowego dania i wyrzucałam do śmieci. Aż wreszcie, przypadkiem, trafiłam na przepis doskonały. Wychodzi za każdym razem i jest przepyszny. Z biegiem czasu stał się moim popisowym daniem. :)


Oryginalny przepis TU
Przepis wegetariański / bezglutenowy

Na ok. 4 porcje:
2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na plastry o grubości ok.0,5 - 1cm
1 op. sera ricotta 
1 op. sera mozzarella
1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
gałka muszkatołowa
1 op. pomidorków koktajlowych (400-500g)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (ja zwykle daję 2, ale ja bardzo lubię czosnek) :)
sól, pieprz, cukier

Bakłażanowe plastry posmarowałam z obu stron oliwą z oliwek, oprószyłam solą i pieprzem i grillowałam na kratce w piekarniku nagrzanym do 250°C aż zmiękły i pojawiły się na nich brązowe paski. W międzyczasie pokroiłam mozzarellę w drobną kostkę, wymieszałam z ricottą i szczypiorkiem i doprawiłam gałką muszkatołową (nie za dużo, bo smak gałki lubi zdominować potrawę). Wyjęłam plastry bakłażana z piekarnika na ręcznik papierowy, aby je odsączyć. W tym czasie rozgrzałam mocno resztę oliwy na patelni i wrzuciłam pomidorki poprzekrawane na połówki. Smażyłam aż się rozpadły. Na plastry bakłażana nałożyłam po porcji serowego farszu i zwinęłam w ruloniki. Pomidorki zdjęłam z ognia jak były już miękkie i doprawiłam solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego włożyłam połowę pomidorków, na wierzch wyłożyłam bakłażanowe roladki i przykryłam pozostałym sosem. Wstawiłam do gorącego piekarnika i zapiekałam, aż ser się stopił, a sos zaczął bulgotać. Podałam z chrupiącą gorącą bagietką. Mniam! :)

Voila!






Limp Bizkit "Rollin'"


Karola

Brak komentarzy :