sobota, 28 maja 2016

Domowe słodkie kulki {Pralinki}/ Homemade sweet balls {Cookie dough balls}

Słodyczom sklepowym mówię stanowcze NIE. Domowym - OGROMNE TAK. :) Nic dodać, nic ująć, tylko zajadać się na zdrowie! :) Przepis mega szybki i mega smaczny. Tak jak lubię.



Przepis wegański / wegetariański / bezglutenowy / bez cukru
Przepis pochodzi z książki The Oh She Glows Cookbook
Odpowiednie dla dzieci

Składniki na ok 20 kulek wielkości orzecha włoskiego*:
MOKRE SKŁADNIKI:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki gładkiego masła orzechowego
1/4 kubka syropu klonowego (lub innego ulubionego słodu, np. syrop ryżowy, miód itp)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SUCHE SKŁADNIKI:
1/2 kubka migdałów
1 i 1/2 kubka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej

2 łyżki posiekanej ciemnej czekolady dobrej jakości (opcjonalnie)

*najlepiej zrobić kulki od razu z większej ilości składników. Ja zwykle robię z potrójnej. :)

W malakserze zmiel migdały oraz płatki owsiane na mąkę (osobno!), odstaw.
W dużej misce połącz mokre składniki i zmiksuj mikserem ręcznym na jednolitą masę.
Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj mikserem ręcznym aż dobrze się połączą. Dodaj czekoladę, jeśli jej używasz i wymieszaj.
Nabieraj na rękę trochę masy i rób z niej niewielkie kulki. Zwilżanie rąk wodą co jakiś czas bardzo usprawnia ten proces. :)
Zrobione kulki ułóż na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na 10-15 min. Po upływie tego czasu można je zdjąć z tacki i włożyć do woreczka (np. strunowego), żeby zajmowały mniej miejsca i włożyć z powrotem do zamrażarki. Tam powinny być przechowywane.
Chwilę przed jedzeniem trzeba kulkę wyjąć, żeby odrobinę zmiękła.
Doskonale pasuje do popołudniowej kawy.

Przygotowując je dla dzieci pamiętajmy, że migdały to silny alergen.

Smacznego! :)





Wiosenne słodkości 2016

3 komentarze :

Kinga pisze...

Smacznie! :)

Patka pisze...

Pysznie!

Anonimowy pisze...

Pyszne :-)