niedziela, 12 kwietnia 2015

Pieczone jajka w pomidorach / Eggs baked inside tomatoes

Pomysł na szybką, zdrową przekąskę lub śniadanie. Uwielbiam pomidory, uwielbiam jajka - to danie stworzone jest jakby z myślą o mnie. Zdrowe, szybkie i  proste w wykonaniu. Nie mogę już doczekać się pysznych, sezonowych pomidorów, na pewno będę jadła ich duże ilości w najróżniejszych odsłonach. :)



Przepis wegetariański / bezglutenowy


Składniki na 2 osoby:
2 średnie pomidory
2 jajka (najlepiej "zerówki" lub ze sprawdzonego źródła - u nas od Babci :) )
sól i pieprz
natka pietruszki do podania

Rozgrzej piekarnik do 200°CPomidory umyj, zetnij wierzchy (ok. 1/4, 1/5 wysokości) i wydrąż miąższ łyżeczką (możesz go dodać np do zupy pomidorowej lub sosu albo po prostu zjeść lub wyrzucić). Do wnętrza każdego pomidora nasyp troszkę soli i pieprzu, a następnie wbij świeże jajko. Posyp przyprawami i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (ja trzymałam ciut za długo i żółtko było nadal miękkie, ale już nie płynne, co nie znaczy, że nie było smaczne). Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem.





Niedocenione Jajko

Brak komentarzy :