środa, 22 sierpnia 2018

Pieczona drożdżówka inaczej z sosem z ricotty i owocami

Uwielbiam śniadania. W sumie nie mogę uwierzyć, że to piszę, bo jeszcze niedawno było ze mną zupełnie inaczej. Potrafiłam do południa chodzić bez jedzenia. Ani to zdrowe, ani przyjemne. :/ Wszystko zmieniło się w momencie, kiedy zaczęłam wprowadzać posiłki stałe do menu mojego syna. Chciałam wyrobić w nim dobry nawyk jedzenia śniadań i właśnie na tym się skupiłam. Warto było i bardzo polecam taki system postępowania. :) Syn bardzo lubi jeść śniadanie, a ja, w miarę możliwości i czasu, staram się mu te śniadania urozmaicać. Wiadomo - w tygodniu, gdy wcześnie wstajemy, łatwiej przygotować np. nocną owsiankę lub gryczane parfait niż piec drożdżowe bułki, w weekend jednak popuszczam wodze fantazji. Często mam też czas wypróbować nowe przepisy, na które trafiam na innych blogach, które namiętnie lubię przeglądać. Oto jeden z nich - pieczony ,,tost francuski" z owocami. Zapraszam. Wbrew pozorom nie jest aż tak praco- i czasochłonny. ;)

Oryginalny przepis TU
Przepis wegetariański, bez cukru, odpowiedni dla dzieci

Świetny pomysł na niedzielny, leniwy brunch. Kremowy, lekko słodki sos z ricotty, kwaskowate owoce i świeża drożdżowa bułeczka to absolutnie idealne połączenie.

Składniki:
Na ciasto:
(zużyjesz połowę ciasta z podanej ilości składników, drugą połowę możesz zamrozić)

4 rozbełtane jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej
1 kostka masła, rozpuszczona
3/4 kubka dobrze ciepłej wody
1/4 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suchych drożdży
4 kubki mąki (trochę więcej do podsypania)

Na farsz z ricotty:
3 jajka
1 opakowanie ricotty (ok. 250g, można zamienić na śmietankowy Almette lub inny tego typu puszysty serek)
1/4 kubka miodu lub syropu klonowego
1-2 kubki mieszanych owoców: malin, borówek, jagód itp.

Przygotuj ciasto.
W dużej misce wymieszaj jajka, masło, wodę, miód, sól i drożdże. Dodaj mąkę i wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Przykryj szczelnie folią spożywczą (przezroczystą) i odstaw na 2h w temperaturze pokojowej, żeby ciasto wyrosło.
Podziel wyrośnięte ciasto na pół. Jedną połowę włóż do lodówki (jeśli zamierzasz jej użyć kolejnego dnia) lub do zamrażarki.
Posyp ręce i blat roboczy mąką i podziel pozostałą część ciasta na niewielkie kawałki, takie ,,na raz". ;)

Teraz przygotuj farsz.
Ja to robię od razu w naczyniu żaroodpornym, w którym będę piekła, żeby niepotrzebnie nie brudzić naczyń. ;)
Najpierw jeszcze nastaw piekarnik na 180°C.
Do naczynia żaroodpornego włóż ricottę, jajka i miód. Dobrze wymieszaj na jednolita masę. Dodaj kawałki ciasta i owoce, delikatnie wymieszaj całość (ja to robię palcami).
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30min, aż wierzch będzie brązowo-złoty, a wnętrze mięciutkie, puszyste i dobrze upieczone (owoce będą wtedy prawdopodobnie przyjemnie bulgotać).
Po lekkim ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj najlepiej ze szklanką ciepłego mleka lub pysznego kakao.
Smacznego! :)




3 komentarze :

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie! ;-)

Zapraszam na mojego bloga! ;-)

csark pisze...

Pyszna jest! Robię dziś znów, dziękuję za ten przepis i wszystkie inne :) dodawaj więcej, uwielbiam tego bloga!

Karolina pisze...

O rany! Dzięki! Nie spodziewałam się tego. ;* Bardzo żałuję, że czas nie pozwala na większą aktywność.