Kilka miesięcy temu, po paru perturbacjach i mega długim oczekiwaniu ("wiarygodny" sprzedawca na allegro) stałam się szczęśliwą posiadaczką The Oh She Glows Cookbook, czyli książki kucharskiej mojej ulubionej blogerki Angeli z bloga Oh She Glows. Książka przebiła moje najśmielsze oczekiwania!!! Jest cudownie zilustrowana fantastycznymi fotografiami Angeli (miałam czasem wrażenie, że zaraz zjem... książkę), podzielona tematycznie (śniadania, zupy, startery, dania główne, desery etc.), a przepisy, mimo że wegańska kuchnia kojarzy się z wymyślnymi składnikami i skomplikowanymi recepturami, wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Nie jestem weganką więc często podmieniam składniki aby dopasować potrawy do swojego gustu, ale przepis na poniższą zupę prezentuję w oryginale (pominęłam tylko dodatek papryczki chili) i tak też ją wykonałam. Wydaje się, że sporo z nią roboty, jednak naprawdę warto spróbować. Poza krojeniem słodkiego ziemniaka nie znalazłam w niej nic trudnego. ;) Zanim jednak przejdę do przepisu, kilka fotek z książki Angeli.
A teraz przepis:
Przepis wegański / wegetariański / bezglutenowy
Odpowiednie dla dzieci
Składniki:
1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie)
1 średni słodki ziemniak (batat), obrany i pokrojony w kostkę ok. 1 cm
1 puszka krojonych pomidorów (bez przypraw!)
sól i pieprz
1/3 kubka masła orzechowego
4 kubki (ok. 1 litr) bulionu warzywnego
1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku (ja dałam 1 łyżeczkę)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, ja dodałam)
1 puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
2 garście szpinaku baby lub jarmużu (ja dałam jarmuż, bo mam zamrożony)
świeża natka pietruszki lub kolendry, do podania
podprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, do podania
W dużym garnku rozgrzej oliwę na niewielkim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż ok. 5 min lub do momentu, gdy cebula zrobi się szklista.
Dodaj paprykę, papryczkę chili (jeśli używasz), batat i pomidory z puszki razem z sokiem. Zwiększ gaz do średniego i smaż kolejne 5 min. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszaj masło orzechowe z 1 kubkiem bulionu tak, żeby nie było grudek. Wlej do garnka z warzywami, razem z resztą bulionu, ostrą papryką i pieprzem cayenne (jeśli używasz).
Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz i gotuj ok. 10-20 min, aż batat będzie miękki i można będzie wbić w niego bez problemu widelec.
Dodaj ciecierzycę i szpinak (lub jarmuż), wymieszaj i gotuj chwilkę, aż liście zrobią się miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj w miseczkach posypane natką i orzeszkami.
W wersji dla dzieci dostosować ostrość i pominąć sól. Można ją także zmiksować na krem.
Wskazówki:
* robiłam tę zupę już kilka razy i czasem dodaję więcej papryki, np. dwa kolory, żółtą i czerwoną. Zielona jest lekko gorzkawa i może zmienić smak zupy.
4 komentarze :
o wow! marzy mi się tak książka! muszę ją gdzieś upolować :) a przepis na pewno wykorzystam - moje smaki, jest super! :)
Swietny post! Zdjecia sa przepiekne! Czuje jakbym patrzyla na ta przepyszna zupke na zywo!!! Gratulacje! Bardzo ciekawa uwaga co do krojenia natki pietruszki. Nigdy nie slyszalam ze traci ona witamine C.Bardzo dziekuje :)
cudownie kolorowo wygląda :)
ps dodałam pinterest :)
I znów mnie naszło😆 jutro znów tą pyszotę popełnię. Buziaki❤
Prześlij komentarz