wtorek, 5 czerwca 2018

Sernik porzeczkowy na zimno / No bake Red currant cheesecake

No dobra. ;) To jeszcze raz. Trochę mi szkoda tego bloga, że tak leży odłogiem, więc spróbuję się zmobilizować. Ale że będę pisać regularnie - no tego nie mogę obiecać. ;)
Poniżej przepis na sernik na zimno z frużeliną z czerwonej porzeczki, nazwany uroczo przez moją siostrę cioteczną ,,Rzygającym Sernikiem" 😂

Przepis własny
Przepis wegetariański / bezglutenowy

Składniki:

Sernik wykonałam w oparciu o TEN PRZEPIS
Przerywamy robienie sernika w momencie, kiedy spód jest gotowy, a masa jeszcze w misce.
Żeby sernik był bezglutenowy, trzeba użyć bezglutenowych herbatników.

Składniki na frużelinę:
500g czerwonej porzeczki (może być mrożona, ale sezon już wkrótce! :))
zależnie od tego, czy chcesz mieć galaretkę czy raczej luźniejszą formę - żelatyna lub mąka ziemniaczana w ilości ok. 1 łyżeczki
odrobina cukru trzcinowego lub innego słodziwa - do smaku (opcjonalnie)

Frużelinę przygotuj w następujący sposób: porzeczki wrzuć do garnka (odłóż kilka do dekoracji), dodaj słodziwo, gotuj, aż się rozpadną. Można je zmiksować.
Żelatynę albo mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody. Miksturę z mąką wlej bezpośrednio do gotujących się porzeczek, wymieszaj i zagotuj, natomiast żelatynę wcześniej podgrzej, żeby się dokładnie rozpuściła i wlej do porzeczek jak już trochę przestygną.

WYKONANIE SERNIKA
Odłóż trochę frużeliny do dekoracji.
Połowę masy sernikowej przełóż do tortownicy ze spodem. Postaraj się, żeby na środku powstało coś w rodzaju dołka, ale niekoniecznie. ;) Możesz szybko schłodzić pierwszą warstwę.
Na ser wyłóż ostudzoną frużelinę. Tę warstwę też możesz szybko schłodzić.
Na wierzch wyłóż pozostałą masę serową i wyrównaj. Udekoruj pozostałą frużeliną i włóż całość na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem udekoruj pozostałymi porzeczkami.

Ten sernik jest tak niskosłodzony (zwłaszcza jeżeli użyjemy mniej białej czekolady), że spokojnie mogą spróbować go w niewielkiej ilości dzieci powyżej 1 r.ż.

Smacznego! :)





Brak komentarzy :