Przepis własny
Przepis wegetariański / wegański / bezglutenowy
Odpowiednie (idealne) dla dzieci
Odpowiednie (idealne) dla dzieci
Składniki na 3-4 porcje:
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce o małych oczkach
2 duże ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w plasterki
3 spore buraki, upieczone wcześniej w piekarniku
Przyprawy: kurkuma, pieprz, sól (opcjonalnie)
Trochę wody lub bulionu warzywnego
Do podania: świeża kolendra i ser kozi (opcjonalnie)
Przed przystąpieniem do pracy upiecz buraki w piekarniku. Tu - pełna dowolność. Albo w całości, albo w plastrach, obrane lub w mundurkach. Nie ma to znaczenia, aczkolwiek do zupy buraki mają trafić miękkie i obrane. ;)
Robimy zupę. :) Rozgnieć czosnek i odłóż na 10 min, niech dzieje się magia. ;)
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy, wrzuć imbir i czosnek, smaż, aż zacznie pachnieć. Wrzuć marchewkę i ziemniaki, dopraw łyżeczką kurkumy, płaską łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu, ewentualnie solą, smaż 5 min, co jakiś czas mieszając. Zalej warzywa wodą lub bulionem tylko do ich poziomu i gotuj do miękkości. Włóż upieczone, pokrojone buraki i zmiksuj całość. Zupa na tym etapie będzie bardzo gęsta. Tak ma być. :)
Wyciśnij sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy, wlej do lekko przestudzonej zupy, wymieszaj. Jeśli zupa nadal jest za gęsta, dolej trochę wody lub bulionu i ponownie wymieszaj.
Podawaj ze świeżym pieczywem, a do zupy dodaj miękkiego, koziego sera i posyp świeżą, posiekaną kolendrą.
Zupa jest super w trakcie sezonu infekcyjnego. Jest bardzo rozgrzewająca i pełna witamin.
Zupa jest super w trakcie sezonu infekcyjnego. Jest bardzo rozgrzewająca i pełna witamin.
2 komentarze :
Dzisiaj powtóreczka, mniam mniam. Dziękuję :-*
Dzisiaj powtóreczka, mniam mniam. Dziękuję :-*
Prześlij komentarz