Przepis własny
Przepis wegetariański / bez cukru
Odpowiednie dla dzieci
Składniki na dwie porcje:
4 kromki chleba, najlepiej czerstwego
1 jajko
4-5 łyżek mleka
szczypta soli
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
masło orzechowe, najlepiej takie 100% orzeszków, bez oleju palmowego, cukru i soli w składzie
kilka truskawek
syrop klonowy lub płynny miód (po 1 r.ż.) do podania
W dość płytkiej miseczce lub głębokim talerzu rozbełtaj jajko, dodaj mleko i szczyptę soli, wymieszaj dobrze widelcem lub rózgą.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej.
Kromki chleba maczaj z obu stron w jajku z mlekiem i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoto.
Wszystkie cztery kromki posmaruj masłem orzechowym. Na dwóch z nich ułóż truskawki pokrojone w plasterki. Przykryj pozostałymi kromkami.
Ułóż na talerzu i polej syropem klonowym lub miodem.
Podawaj ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz