Oryginalny przepis TU
Przepis wegański / wegetariański / bezglutenowy
Odpowiednie (idealne wręcz) dla dzieci
Odpowiednie (idealne wręcz) dla dzieci
Składniki na 3 porcje:makaron razowy spaghetti (do BLW lepiej sprawdzi się penne lub świderki)
1/4 kubka liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 dojrzałe, miękkie awokado
1 łyżka soku z cytryny (w oryginale 2-3 łyżki)
1 łyżka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Zagotuj w garnku wodę, posól, wlej łyżeczkę oleju lub oliwy i wrzuć makaron. Gotuj tyle czasu, ile podano na opakowaniu.
W międzyczasie zrób sos: do pojemnika malaksera włóż liście bazylii i ząbek czosnku, zmiksuj. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładki sos.
Makaron odsącz, włóż z powrotem do garnka, włóż sos i dobrze wymieszaj. Możesz trochę podgrzać całość, jeśli lubisz gorące potrawy. Jeśli nie, przełóż na talerze i serwuj od razu. Możesz posypać danie skórką otartą z cytryny.
Karola przyjedz do mnie i pogotuj mi trochę. Wszystko tak pysznie wygląda. No muszę jutro składniki kupić.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis...
OdpowiedzUsuńSama uwielbiam hiper-szybkie dania obiadowe.
I cóż tu dużo mówić: makaron nie ma sobie równych!
:)
Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
pyszności! :)
OdpowiedzUsuńKocham awokado. Danie wygląda pysznie, jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuń